Hvorfor det er verdt å trene barfot eller med barfot sko

Warum es sich lohnt, barfuß bzw. mit Barfußschuhen zu trainieren

Vi hopper ut av sengen og glir inn i tøflene våre, før vi forlater huset vi satte på gateskoene våre. Å løpe barfot? Er uaktuelt, fordi føttene våre er så vant til sko så mye at det kan være ganske ubehagelig å løpe barfot. Flisegulvet er for kaldt til å gå barbeint, og på gaten trenger vi sko for å beskytte føttene våre. 

Naken føtter anses også vanligvis som lite attraktiv og upålitelig. Sko er ganske enkelt en del av vår moderne livsstil. I tillegg til beskyttelsesfunksjonen, kan vi også uttrykke vår individuelle stil med sko. 

Ved å bruke sko mister vi imidlertid også muskelstyrke og sensoriske tilbakemeldinger fra gulvet går tapt. I den følgende artikkelen vil du finne ut hvorfor det kan være fordelaktig å trene barbeint. 

 

Tog barfot - Fordeler / effekter

 

I en studie av Franklin et al. I 2015, som ble publisert i det vitenskapelige magasinet Gait & Posture, kan interessante resultater leses.

Følgende effekter kan oppnås hvis skoene flyttes ut under trening, dvs. du trener barbeint eller med sokker:

 

 • Flere muskler brukes 
  I normalt fottøy beveger foten vår i et slag. Barefoot brukes opptil 20 muskler som ikke bare styrkes, men som også har en rekke oppgaver for et stabilt ganglag. Hvis du trener disse musklene spesielt med vekter, kan de "glemte" musklene aktiveres og bygges opp raskt. Dette gir et viktig bidrag til å holde seg sunt, passform og skadefri.
 • Bedre balanse
  Å ha god følelse av balanse er viktig for å forhindre skader. Med økende alder kan et fall føre til alvorlige skader, og det er derfor det er veldig viktig å alltid løpe stabilt og ikke til usant, selv om overflaten skal være glatt eller ujevn.
  En studie av barn fra Zech et al. 2018, som dukket opp i grensene i pediatri, viser at barn som driver mye barfot og lek har en betydelig bedre følelse av balanse enn barn som alltid bruker sko. 
 • Vinner av muskeltonus og muskelstyrke 
  Spesielt når det gjelder vekttrening, enten det er med en vekt eller med ytre vekter, kan en stor effekt merkes hvis du trener barfot i stedet for sko.
  Hjernen får en bedre sensorisk tilbakemelding fra gulvet via føttene. Spesielt når det gjelder stillestående ytelse, kan barfot trenere føre til å kunne løfte større vekter. Ved bedre følelse gjennom foten, kan kvaliteten på bevegelsene forbedres betydelig, noe som til slutt kan føre til økende ytelse.

 Zaqq-qnit-grå løpesko

Er barfot trening egnet for alle?

 

I utgangspunktet ja, forutsatt at du har sunne føtter. Hvis du har brudd eller har feilposisjoner eller lider av osteoporose, bør du alltid konsultere den behandlende legen. I tillegg bør du alltid lytte til din egen kropp. Hvis du har vondt, bør du ikke fortsette barfottreningen. 

Det skal også bemerkes at det er en spesiell risiko for skader fra skjær, ryggrader eller skarpe steiner når du trener. 

 

Tips for barfot trening

 

Som med alle nye aktiviteter og idretter, bør du sakte bli vant til stresset når det gjelder barfottrening. Hvis du allerede er vant til å gjøre vekttrening i sko, bør du ikke trene barbeint på mer enn 10 minutter. Det samme gjelder selvfølgelig alle andre idretter.

Det er best å holde seg til tommelfingerregelen for å utvide barfottrening hver uke med 5 minutter, så lenge den forrige enheten ikke har forårsaket noen problemer. Kanskje virker denne tentative økningen for forsiktig, men det må bemerkes at de nye musklene som skal brukes trenger tid til å bygge seg opp. Bare når det utvikles sterke muskler i fotområdet, risikerer risikoen for skader. 

Det er derfor det alltid er tilrådelig å sakte nærme seg barfot trenere og ikke ha for mye på en gang. 

ZAQQ-Barefoot Shoes Training 

Alternativ til barfottog er barfotsko

Et alternativ til barfot trening er å bruke barfotsko. Våre ZAQQ barfot sko tilbyr tilstrekkelig beskyttelse, men er designet på en slik måte at den sensoriske tilbakemeldingen ikke går tapt. Det er grunnen til at sålene til alle ZAQQ -er er helt flate, skive -Thin og svært fleksible. Foten kan kjenne gulvet og naturlig rulle den av. I tillegg tilbyr skoene våre mye plass i tærne, slik at foten kan bevege seg fritt som når du løper barfot i barfotskoen.

For sportslige aktiviteter, enten det er vekt eller løpstrening, anbefaler vi våre barfotsko fra ZAQQ fra kjørekategorien. Disse er lette, fleksible og spesielt pustende.

>> Kjør barfot sko for kvinner - Klikk her! <<

>> Kjør barfot sko for menn - Klikk her! <<

 

Føl deg fri, føl Zaqq.

 

Kilder:

Simon Franklin, Michael J. Gray, Nicola Heneghan, Laura Bowen, François-Xavier LI 2015: Barefoot vs Common Footwear: En systematisk gjennomgang av de kinematiske, kinetiske og muskelaktivitetsforskjellene under turgåing, Gait & Posture, 2015, bind 42, utgave 3, s 230-239.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0966636215004993

 

Astrid Zech, Ranel Venter, Johanna E. de Villiers, Susanne Sehner, Karl Wegscheider, Karsten Hollander 2018: Motorferdigheter hos barn og unge påvirkes av å vokse opp barfot eller skodd, grenser i pediatri, 2018, bind 6, s 115.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2018.00115/full 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.

1 av 3