Bygge muskler ved å bruke barfotsko?

Muskelaufbau durch das Tragen von Barfußschuhen?

Det er en utbredt idé at volumet av fot- og benmuskulaturen øker gjennom barfot løping eller trening i barfot sko. Imidlertid er det også mange helseeksperter som hevder at det ikke har noen betydelig innflytelse på muskelvolumet.

Hva er akkurat nå? Vi har sett på forskjellige vitenskapelige studier om emnet vi ønsker å gå nærmere inn på her. 

I alle studier brukes synonymer til barfotsko, nemlig minimumssko. Nedenfor finner du den spesifikke kildeinformasjonen om vitenskapelige studier hvis du vil håndtere emnet dypere.

 

Tre studier viser muskelvekst ved å bruke barfotsko

I en studie av Miller et al. 2014 33 løpere ble undersøkt, hvorav omtrent halvparten byttet til minimale sko som en del av studien, og den andre halvparten fortsatte treningen i sine vanlige joggesko som før. Studien undersøkte endringen i musklene etter en treningsperiode på tre måneder. Det ble funnet at løperne med minimale sko økte muskeldiameteren betydelig (21% for korthimgeren, 18% for den lille toe bortføreren). 

Expeq-Mid Black Waterproof_minimal sko

I en annen studie av Johnson et al 2016 44 løpere ble delt inn i to grupper. Som i den tidligere nevnte studien, byttet halvparten av den til minimale sko, mens den andre halvparten fortsatte treningen med sine vanlige joggesko. Gruppen av løpere som trente med minimale sko, viste en økning i muskeldiameteren på høyden av halluxabductor på 10,6%, mens de andre undersøkte musklene ikke var signifikant forskjell. 

I en annen studie av Chen et al. 2016 47 løpere ble undersøkt. Disse ble valgt i henhold til følgende kriterier:

  • Mellom 20 og 45 år gammel
  • Vanlig på normale joggesko
  • Kjør minst 20 km per uke de siste 12 månedene
  • Så langt verken i minimale sko eller barfot

I følge en tilfeldig ble disse 47 løperne delt inn i to grupper og fikk et 6-måneders treningsprogram. Før og etter den halvårlige treningsperioden ble muskelvolumet på føttene og bena målt ved bruk av en magnetisk resonansavbildning (MRI). 

Eksperimentell gruppe:

Deltakerne i denne gruppen fikk en minimal sko for trening. Du bør sakte bli vant til den nye skoen. De fullførte fortsatt den ukentlige løpstreningen med sitt tradisjonelle fottøy. 

I tillegg måtte løperne gjennomføre et treningsprogram med minimale sko tre ganger i uken. Øvelsene hadde som mål å styrke kalvene og forbedre den dynamiske balansen.

Kontrollgruppe:

Som vanlig fortsatte deltakerne i denne gruppen i sitt tradisjonelle fottøy. Imidlertid måtte de utføre de samme styrkings- og likevektsøvelsene som den eksperimentelle gruppen for å kunne bestemme eventuelle forskjeller mellom gruppene.

Resultater av studien

Etter seks måneders trening i minimalistiske sko, viste deltakerne i den eksperimentelle gruppen en betydelig økning i volumet av ben- og fotmusklene. 

Deltakerne i kontrollgruppen fant ikke en forskjell mellom muskelvolumet før og etter det seks måneders programmet.

 Hiqe-low-black waterproof_barfusschuhe

Barfotsko har en positiv effekt på muskelvekst

De vitenskapelige studieresultatene viser at muskelvolumet kan øke ved å bruke minimale sko. Minimale sko er mer vant til å bruke visse muskelgrupper. Det kreves absolutt ytterligere studier for å støtte uttalelsene om resultatene som er nevnt ovenfor. Imidlertid viser alle tre studiene at det er en økning i muskler når du bruker minimale sko. 

Siden alle tre studiene viser at det er en økning i muskler, kan det imidlertid antas at visse muskelgrupper automatisk blir trent når du bruker barfotsko. Og en ting er sikkert at de som har et sterkt muskelapparat blir lagt til skader. Dette betyr at minimale sko til og med kan redusere risikoen for skade.

 

Brukt litteratur: 

Miller et al. (2014, Journal of Sport and Health Science):

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254614000374

 

Johnson et al 2016, Ortopedics & Biomechanics:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26509371/

 

Chen et al. 2016:

https://www.clinbiomech.com/article/S0268-0033%2816%2930067-5/abstract

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.

1 av 3