Barfot løping eller løping i barfot sko?

Barfuß-Running oder Running in Barfußschuhen?

Barfot løp kan høres vanvittig ut med det første og er ofte pakket i skuffen til hippiene og frafallene. Svært få mennesker tror at vi ble født barbeint. Før moderne høyteknologiske sko ble oppfunnet, løp vi, løp og hoppet barbeint eller med improviserte minimale sko. 

 

Hvorfor barfot løp i det hele tatt

Mange kommer til barfot løping fordi de føler økende problemer når de løper i leddene. Ofte fører besøk til legen, selv med spesialister, for lite forbedring. En sprøyte for smertelindring og rådene om å slutte å løpe for å beskytte leddene er vanlige prosedyrer. For idrettsutøvere som trenger å løpe som en balanse, kan dette være ganske frustrerende.

Spørsmålet oppstår om hvorfor den menneskelige arten utvikler slike leddproblemer i løpet av deres liv som ikke forekommer i dyreverdenen i det hele tatt. Hva gjør vi annerledes eller til og med galt? Ganske enkelt bruker vi sko som endrer vår naturlige bevegelse. 

 

Joggesko kan forårsake leddproblemer

Moderne joggesko er designet på en slik måte at de er litt høyere i hælområdet og har en høy demping. Hos de fleste transportører fører dette til at de tar hælen mens de løper og trinnene totalt sett vil bli betydelig lengre. Det harde å sette på foten over hælen fører til en sterk sjokkbølge som går gjennom hele kroppen, og på et tidspunkt merkes den i leddene. De sterke dempingsegenskapene til joggesko buffer det sterke støtet noe, men leddene er fremdeles lastet med hvert trinn.

 

Hva skjer i barfot løping?

Bevegelsen er intuitivt justert under barfot løping. Etter de første trinnene, som du ofte utfører som vanlig, blir bevegelsen raskt justert. Ankomsten på hælen er altfor hard og sjokkerte hele kroppen. Uten å tenke på det, blir trinnet justert for å unngå det ubehagelige, hardt å sette på foten. Foten legges automatisk på ballen for å dempe trinnet. Dette gjør trinnene betydelig kortere enn når du bruker joggesko. 

Dessverre stopper vi i dag allerede utviklingen av fotmusklene hos små barn ved å plassere dem i sko. Hvis du kjører barbeint, fungerer hele foten. Som et resultat bygger du muskler og blir dermed betydelig større eller bredere. Der det er behov for muskler og trent regelmessig, utvikler de seg også.

I tillegg til muskelveksten i fotområdet, har du en annen positiv effekt på de mange nerveveiene som ender i foten. Sensorene i føttene oppfatter impulsene i gulvet og gir dem videre til hjernen. Dette kan være uvanlig med det første eller kanskje til og med litt overveldende. Til slutt er den såkalte sensoriske tilbakemeldingen ekstremt viktig fordi den beskytter oss mot skader. Bevegelsen er intuitivt tilpasset når den blir bezig, glatt, sand eller steinete. Interaksjonen mellom sensoriske tilbakemeldinger og sterke muskler og leddbånd sikrer at hver kjøring er helt stabil og trygt. 

Dyr i naturen kan flykte til den delen av det når de føler seg i fare. Selv i flykodus er bevegelsen alltid trygg og kontrollert. Det ville ikke lenger fungere hvis du binder noe på høve eller poter, fordi det er slik den sensoriske tilbakemeldingen er helt tapt.

Barefot joggesko

 

Bytt til barfot løping

Som allerede nevnt ovenfor, er det vanligvis tilfelle at når foten løper barfot, løper mer på ballen enn på hælen. Dette unngår det ubehagelige sterke støtet, noe som raskt fører til smerter i leddene. Imidlertid endret mange ikke bare foten ved å bære sko gjennom permanent bæring av sko, men hele gangbildet.

Hos de fleste er overgangen til barfot løping ganske bra etter en viss periode med fortrolighet. Andre klager over smerter og vender tilbake til sine konvensjonelle sportssko. Hvis du føler smerter i leddene og leddbåndene etter å ha kjørt trening, er dette alltid en indikasjon på overforbruk. Dette kan ha to årsaker: 

1. Bevegelsessekvensen er riktig, men musklene, sener og leddbånd er ennå ikke brukt til å løpe. 

2. Løpestilen er ikke optimal og skader musklene, sener og leddbånd.

Siden du sannsynligvis er vanskelig å vurdere deg selv om du har en optimal løpestil, anbefales det å konsultere en barfottrener. Disse spesialiserer seg på å analysere og korrigere holdningen. Med støtte fra en spesiell trener for barfot løping eller barfot løping, kan du være sikker på at du utvikler en sunn og naturlig løpestil. 

Barfot løpesko sqill

 

Barfot som løper med barfot sko

Barefoot sko eller minimumssko er den gylne midtbanen mellom å ha spesielle joggesko og den naturlige barfoten som løper uten fottøy. Våre zaqq barfotsko er designet slik at fotmusklene dine kan fungere optimalt. Vår spesielle design laget av svært fleksibel såle og et bredt snitt sikrer en naturlig bevegelse til tross for at de har på seg sko. I tillegg, takket være den ekstremt tynne barfotsålen, er den sensoriske tilbakemeldingen nesten fullstendig bevart. 

Fordelene med våre løpende barbeint sko er åpenbare. Føttene dine er beskyttet mot kulde og varme, og du trenger ikke å være redd for å skade deg gjennom blondersteiner eller knust glass. Likevel fungerer fotmuskulaturen din som barfot løping og sensoriske tilbakemeldinger videresender impulsene til lynets hastighet for å tilpasse løpebevegelsen avhengig av kravet.

 

Hvilke zaqq barfot sko er egnet for jogging eller løping

I prinsippet kan du også jogge med alle våre barfotsko. Imidlertid har vi utviklet visse løpende barfotsko som er laget av spesielt pustende materialer. Spesielt med sportslige aktiviteter er det viktig å bruke en barfotsko som er godt ventilert og raskt transporterer fuktigheten til utsiden. 

Våre zaqq barfot joggesko gir deg utrolig komfort og støtter deg med å utvikle en naturlig løpestil. Det er best å se etter favorittmodellen din selv for neste løpstrening.

 

Føl deg fri, føl Zaqq!

 

>> Du kan finne alle barbeint joggesko for kvinner her! <<

 

>> Du kan finne alle barbeint joggesko for menn her! <<

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.

1 av 3