Barfot løping - teknologien forklarte kort

Barfußlaufen – Die Technik kurz erklärt

Alle som tar for seg teknikken for å gå barbeint forstår raskt hvorfor sko med en tykk såle, høy hæl og for smal kutt ikke er helsemessige promoterende og hvorfor det er bedre å bytte til barfot sko.

For å gjenkjenne fordelene med barfot sko, vil vi kort forklare det grunnleggende om å gå barbeint.

 

Grunnleggende om å gå barfot

Kanskje barfot løping kan høres ut som en ny trend, men langt fra det. Snarere er det retur til naturlig løping. 

Med naturlig gang er fokuset på stabilitet og sikkerhet, uavhengig av løpshastighet, overflate eller værforhold. Når vi går barbeint, har vi alle forutsetningene for et trygt og fellesvennlig ganglag via fotenes anatomi og nerveveiene der. Naturen ga oss alt vi trenger for det. 

Barfuss som kjører tog viktige muskelgrupper, styrker samtidig ryggen og fremmer blodsirkulasjonen. Vi kan også absorbere elektroner når vi går barbeint, som vi trenger i tilstrekkelige mengder for et sterkt immunforsvar. Du kan lese mer om det siste emnet under nøkkelordet forankring eller jording.

I utgangspunktet, når du går barbeint, kan følgende tre aspekter vektlegges:

 

Den iboende tilbakemeldingen over nerver

Fotens eneste har den høyeste konsentrasjonen av nerveender. Når du kjører barbeint, kan bevegelser oppfattes og reguleres. 

Ulike underlag fra glatte, myke, varme, kalde til ujevn eller bery føles perfekt når du går barbeint og føres videre over nervekanalene. Bevegelsessekvensen er intuitivt justert for å alltid løpe trygt og stabilt og for å avverge farer.

 

Bevegelseskontroll over storåen

Den menneskelige foten er utrolig sammensatt i sin struktur. Den består av 36 bein, 33 ledd og over 20 muskler. I sin naturlige form har foten en V-form, den går bredt fra hverandre foran, fordi tærne ikke er i nærheten av hverandre.

Natuer-V-formfot

Store tå er spesielt viktig for gjengen. Det sikrer balanse når du går barbeint, kontrollerer bevegelsen og sikrer stabilitet. Ved første øyekast kan du se at storåen er en sentral rolle, fordi den er betydelig større enn alle andre. Den er spesielt sterk i sin naturlige form og står litt utover. Dette er den eneste måten å utføre sine tiltenkte oppgaver i perfeksjon. 

Studier viser at føtter av mennesker som kjører mye barfot ikke bare har en naturlig V-form, men er betydelig bredere enn hos mennesker som stadig er i for stramme sko. Dette viser på en imponerende måte at foten er bevart i barfot løpere i sin naturlige anatomiske form og har betydelig sterkere muskler.

 

Naturlig støtdemping via muskler og sener 

Når du løper barbeint, sikrer anatomi av foten en helt naturlig støtdemping. Sjokk -absorberende sko er helt overflødige. 

Buene oppfører seg som en fjær i bevegelsen, den kan strekke seg og trekke sammen for å bla gjennom ujevnheter. Den såkalte kabelvinsjmekanismen (engelsk: mekanisme vindlass) forårsaker etablering av den langsgående buen og stabiliseringen av foten når du går, løper og hopper. 

I tillegg ga naturen oss en liten fettpute på hælen, noe som sikrer ytterligere støtdemping når den oppstår.

 

Med denne kunnskapen vil du sannsynligvis ta av deg skoene umiddelbart og fortsette å løpe barbeint. Kanskje du kan føle smerter i musklene, sener og ledd etter kort tid. 

På grunn av årene med å ha for smale sko, har vi glemt vår naturlige bevegelsessekvens når vi kjører. Musklene er forkrøplet og rullingen ser også ut til å være ganske tungvint med det første. Vi må sakte venne oss til å løpe barbeint og ideelt sett gjøre spesielle øvelser for å lære den naturlige turen uten fottøy igjen.

 

Problemer med konvensjonelt fottøy

Sko regnes som et viktig motetilbehør i dag. Optikken er viktigere for mange sponsorer enn helse. Skoformen på skoene er vanligvis altfor smalt, og de fleste modeller kjører for spiss foran. Føttene våre har blitt vant til å bli presset i skoen gjennom årene. Mange mennesker merker ikke engang at dette endrer den naturlige fotformen. 

Alle som har internalisert det grunnleggende om å gå barbeint forstår raskt hvorfor det er så sunt å gå barbeint, og hvorfor moderne sko med en tykk såle, dempende egenskaper og for nær et kutt kan oppstå.

Anatomi-Fuesse-in-Schuh

Foten endres ved å bruke slike sko i sin anatomi og kontakten med nerveveiene og gulvet går tapt. Som et resultat, er fotmuskulaturen bedøvet på den ene siden og på den andre siden kommer den iboende tilbakemeldingen helt tapt. På grunn av mangelen på fotmuskler og tap av informasjon som vi oppfatter over nerveveiene, endres hele gangbildet. 

Moderne sko med alle egenskapene deres betyr at vi utvikler en feil løpestil. Trinnene vokser opp, og det rulles ikke lenger opp ordentlig. Foten er konstant begrenset og de viktige fotmusklene spiste. Resultatet er forskjellige anatomiske endringer som tak, spredning og flate føtter eller til og med hallux valgus. 

Hvis foten endres i sin naturlige form, har dette også konsekvenser for hele kroppen. Turen uten det vanlige fottøyet føles ustabilt og rett og slett ikke bra, selv om det er den mest naturlige formen for bevegelse. Det er ikke uvanlig at årsakene til ryggsmerter, kne- og hofteplager eller herniated plater er i foten. 

Dessverre øker også risikoen for skader i idrett hvis foten med alle de fantastiske egenskapene ikke lenger fungerer ordentlig på grunn av mangelen på muskler og de svake leddbåndene og sener. 

 

 

Det aller beste for en sunn anatomi ville være permanent barfot løping. Siden dette ikke alltid er mulig i vårt moderne samfunn, bør du stole på fottøy, noe som sikrer at den naturlige bevegelsessekvensen og kontakten med bakken er bevart. Du kan oppnå akkurat det med ZAQQ Barefoot Shoes.

 

ZAQQ Barefoot Shoes støtter det naturlige kurset

Barfot sko anatomi fot 

Støtt barfot sko i egen tilbakemelding

Med våre zaqq barfotsko er sålen så tynn og fleksibel at impulser blir ført videre til nerveveiene dine. Til tross for skoen, blir den iboende tilbakemeldingen videreført og sikrer at du intuitivt kan tilpasse bevegelsene dine til bevegelsene dine som når du går barbeint. 

 

Barefoot sko muliggjør bevegelseskontroll over storåen

Zaqq Barefoot Shoes har en bred tåboks. Så foten din kan bevege seg i skoen i den naturlige anatomien. Tærne har nok plass til å åpne seg i V-formen, og storåen kan lett balansere og stabilisere bevegelsessekvenser, slik naturen hadde til hensikt. 

 

Vedlikehold og struktur av muskler som en naturlig støtdemper

Hvis du har sterke muskler og sener, trenger du ikke sko med støtdemping. Støtabsorpsjonen er naturlig skapt for enhver sunn person. Forutsetningen for dette er den naturlige gangarten for å kreve muskler og sener permanent.

I ZAQQ barfot sko har foten din nok plass og kan rulle ut og bevege foten som naturen ment via den tynne, svært fleksible sålen. Som et resultat trener du fotmuskulaturen med hvert trinn og bruker sener og leddbånd på en naturlig måte.

Naturligvis har våre tynne og fleksible barfotsåler ingen eksplosjon. Akkurat som når du går barbeint, har du ingen høydeforskjell i barfotskoene våre fra hælen til ballen.

  

Bytt til barfotsko

Hvis du begynner å bruke konvensjonelt fottøy for å løpe inn i barfotsko etter år med bruk, må muskler og sener bli vant til den nye belastningen. Kanskje du vil få ømme muskler, kanskje til og med lette ledd- eller ryggproblemer vil bli lagt til. Som med alle andre treningsøkt, må fotmusklene dine sakte bygges opp og bli vant til den nye belastningen.

Ikke gjør feilen ved å ville for mye. Sørg for å gi kroppen din tid til å tilpasse seg de nye kravene. Fotmusklene dine med tilknyttede sener og leddbånd ble sannsynligvis ikke brukt på riktig måte i årevis og er derfor forkrøplet. 

Det er best å prøve så ofte som mulig uten joggesko for å bygge musklene. Den enkleste måten å gjøre dette på er på en myk eng eller på stranden. Senere kan du takle terreng som krever mer fra føttene dine. 

Hvis du vil bytte til barfotsko, men ennå ikke har trent fotmuskulaturen, anbefales det bare å bruke dem i noen timer og øke stresset på dag for dag. På denne måten kan sener og leddbånd bli vant til belastningen og fotmusklene kan sakte bygge seg opp. Du vil bare utvikle en naturlig og ledningskorridor med sterk muskultur samt stabile bånd og sener.

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.

1 av 3